Clatite - reteta originala

3 ouă potrivite
300 g făină
300 g lapte
300 ml apă minerală
3 linguri unt topit
1 praf de sare
1-2 linguri zahăr vanilat
1 esenţă vanilie
Coaja la 1 lămâie
50 ml ulei

 

Mod de preparare reţeta originală de clătite:

Pentru început, trebuie să ştii că dacă nu ai o tigaie de bună calitagt, din teflon, îţi va fi destul de greu să faci clătitele. Ai nevoie  o tigaie non stick, de care să nu se lipească aluatul. Ia un castron mare şi bate ouăle cu sarea. Adaugă alternativ lapte şi făina. Amestecă aluatul cu telul, ca să nu se formeze cocoloaşe.

Pune esenţa de vanilie şi zahărul vanilat. Adaugă şi untul topit, având grijă să amesteci continuu. Dacă ţi se pare prea gros, mai adaugă lapte sau apă minerală, iar dacă aluatul este mult prea lichid, îngroaşă-l cu puţină făină.

ncinge o tigaie şi cu un polonic toarnă compoziţia în tigaia unsă cu puţin ulei. Ai grijă ca aluatul să acopere toată suprafaţa tigăii şi lasă clătita să se coacă bine, pentru că altfel nu o vei putea desprinde de pe fundul tigăii.

Când observi că s-a copt pe o parte, e timpul să întorci clătita. Poţi folosi o spatulă sau te poţi folosi doar de coada tigăii, dacă ai experienţă, aruncând clătita în sus astfel încât să cadă cu partea necoaptă înapoi în tigaie.

La final, pudrează-le cu zahăr sau umple-le cu gem, dulceaţă sau cremă de ciocolată şi rulează-le.
Poftă bună!

 

Ouale se bat cu mixerul sau cu telul pana face un pic de spuma deasupra, se adauga untul topit si racorit, sarea si apoi jumatate din lapte. Nu-i problema daca untul se face cocoloase mici (de la ouale si laptele rece) pentru ca acestea de vor topi in tigaie.

Se adauga treptat faina si se amesteca continuu. Apoi se dilueaza compozitia cu restul de lapte si in final se adauga si apa minerala carbogazoasa. Deci NU punem toate ingredientele lichide si la final faina deoarece aceasta va forma cocoloase! Daca doriti se poate pune doar lapte dar mie asa imi place, cu apa minerala. Se adauga si vanilia si coaja de lamaie daca va place. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen, neted, fara cocoloase. Daca totusi apar cocoloase si nu reusiti sa scapati de ele prin mixare, puteti strecura aluatul printr-o sita.

 

Compozitia este gata.  Este bine sa o lasam 15-20 de minute la odihnit (preferabil la frigider). In acest timp aluatul de clatite se mai ingroasa putin (faina se umfla de la lichidele din jur).

CUM PRAJIM CLATITELE?

Putem pune la incins tigaia (a mea are 25 cm diametru). Daca aveti o tigaie antiaderenta nu trebuie sa folositi ulei doar daca doriti sa puneti cativa stropi pentru gust. Eu pun 2-3 stropi de ulei indiferent de tigaia folosita. Asa au clatitele gust adevarat. Se prajesc pe o parte si apoi pe cealalta. Daca aveti dexteritate se pot intoarce de pe o parte pe cealalta „din incheietura”. Nu este asa de greu si merita exersat. Daca nu va incumetati la acrobatii, se vor intoarce cu o paleta.