Cum se fac clatitele pufoase?

Reteta simpla de clatite – reteta de baza. Cum se fac clatitele pufoase? Aluat pentru clatite simple (cu ingrediente cantarite) umplute cu dulceata sau gem. O reteta de clatite fragede si gustoase.  Pot fi umplute si cu ciuperci, spanac, cascaval. Fie ca sunt dulci, fie ca sunt sarate, din clatite simple se pot face o multime de feluri de mancare. Clatitele sunt un desert popular si pot fi transformate usor intr-un aperitiv sarat.

Am vrut sa va prezint o reteta simpla de clatite pe care sa o reproduceti cu usurinta. Exista multe retete de clatite: se pot face cu unt topit sau cu ulei, doar cu lapte sau cu lapte combinat cu apa minerala, se pot face doar din albusuri sau din oua intregi.

Acum voi prepara reteta de baza a clatitelor – nici prea sofisticata si nici prea simpla. Mie imi plac clatitele fine si subtiri. Prin rulare se si suprapun cateva straturi asa ca daca facem clatitele prea groase vom avea mult prea mult aluat.

Desigur, exista multe retete de clatite. Reteta mea va contine intotdeauna oua, unt topit si sare. Fara sare clatitele ies oribile! Fără gust, fără savoare. NU pun deloc zahar in ele pentru a le putea umple si cu gem si cu umpluturi sarate. Daca stiu ca le vom manca doar dulci, pun in aluat si putina vanilie si coaja rasa de lamaie.

Pentru clatitele cu cacao se modifica cantitatea de faina astfel: 1/5 din ea se inlocuieste cu pudra de cacao (vezi reteta clatitelor Padurea Neagra cu cirese, ciocolata si frisca) – deci, in loc de 350 g faina punem 280 g faina si 70 g cacao.

Reteta simpla de clatite - reteta de baza
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor: 
Portii: 15 clatite
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 faina
  • 3 oua
  • 50 g unt topit
  • 500 ml lapte rece
  • 250 ml apa minerala
  • un praf de sare
  • optional: vanilie, coaja de lamaie
  • ulei pentru prajit

cum se face aluatul de clatite?

Pregatim ingredientele: laptele rece, apa minerala, ouale, faina, sarea, untul topit. NU uitati de sare pentru ca fara ea nu ies clatite gustoase!

Ouale se bat cu mixerul sau cu telul pana face un pic de spuma deasupra, se adauga untul topit si racorit, sarea si apoi jumatate din lapte. Nu-i problema daca untul se face cocoloase mici (de la ouale si laptele rece) pentru ca acestea de vor topi in tigaie.

Se adauga treptat faina si se amesteca continuu. Apoi se dilueaza compozitia cu restul de lapte si in final se adauga si apa minerala carbogazoasa. Deci NU punem toate ingredientele lichide si la final faina deoarece aceasta va forma cocoloase! Daca doriti se poate pune doar lapte dar mie asa imi place, cu apa minerala. Se adauga si vanilia si coaja de lamaie daca va place. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen, neted, fara cocoloase. Daca totusi apar cocoloase si nu reusiti sa scapati de ele prin mixare, puteti strecura aluatul printr-o sita.

Compozitia este gata.  Este bine sa o lasam 15-20 de minute la odihnit (preferabil la frigider). In acest timp aluatul de clatite se mai ingroasa putin (faina se umfla de la lichidele din jur).

CUM PRAJIM CLATITELE?

Putem pune la incins tigaia (a mea are 25 cm diametru). Daca aveti o tigaie antiaderenta nu trebuie sa folositi ulei doar daca doriti sa puneti cativa stropi pentru gust. Eu pun 2-3 stropi de ulei indiferent de tigaia folosita. Asa au clatitele gust adevarat. Se prajesc pe o parte si apoi pe cealalta. Daca aveti dexteritate se pot intoarce de pe o parte pe cealalta „din incheietura”. Nu este asa de greu si merita exersat. Daca nu va incumetati la acrobatii, se vor intoarce cu o paleta.

Recunosc ca pe mine bunicul m-a invatat sa intorc clatitele. Exersam doar cand bunica nu era acasa. Si ne distram de minune. Bunicul nu stia sa faca nimic in bucatarie, cred ca nici nu prea avea loc de bunica care era o gospodina exceptionala. Bunicul facea doar clatite. Asa ca am o oarecare experienta de aproape 40 de ani in facutul clatitelor.

Ca sa nu li se usuce marginile, clatitele se pastreaza acoperite cu un castron (sau cu o farfurie) sau in pungi de plastic. Se pastreaza bine in frigider. Nu este bine sa ramana mai mult de 5-6 ore la temperatura camerei pentru ca pot mucegai. Mie una imi plac doar proaspete, facute in aceeasi zi. Deci nu fac cantitati foarte mari.

Clatitele se pot pune si in supa