Mâncare de fasole

Ingrediente Mancare de fasole:

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe mărișoare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 300 de ml. de bulion de rosii (sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apa)
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură generoasă de pastă de ardei (dulce sau iute, dupa preferință)
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
  • sare, piper
  • pătrunjel verde tocat pentru presărat

Preparare Mancare de fasole – înmuiere și opărire

1. Fasolea se curăță de boabele înegrite sau pătate și de orice impurități. Se spală bine în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a trece la prepararea propriu zisă.

 

2. Când se începe gatirea mâncarii, se scurge fasolea de apa în care a stat la înmuiat și se pune la fiert cu apă rece proaspătă. Această primă apă se va arunca după ce se clocotește timp de 2-3 minute. Scopul acestei operații este de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. În momentul în care apa începe să fiarbă în clocot, se va forma o spumă abundentă.

3. Se lasă fasolea să clocotească 2-3 minute, se scurge bine de prima apă si se clătește cu apă rece, într-o sită.

Gătire fasole pentru mâncare de fasole

4. Într-o oală de 4-5 litri, se pune fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul. Toate legumele se pun întregi, dar curățate de coajă și bine spălate. Se adaugă frunzele de dafin și se acoperă totul cu apă rece cam de 1 lat bun de mână.

5. În mod normal, fasolea înmuiată timp de 10-12 ore ar trebui să fiarbă în 40-45 de minute. După trecerea acestui timp, se verific, gradul de fierbere. Fasolea trebuie să fie bine frăgezită, dar să nu se sfărâme, să își păstreze bine forma. Când este fragedă, se sărează fasolea și se mai dă în două-trei clocote. Cratița se dă, apoi, deoparte de pe foc, fasolea se strecoară prin sită și se păstrează lichidul.

6. Se curăță și se toacă cele 2 cepe rămase ți usturoiul. Se călesc în ulei, la foc mediu, într-o cratiță largă și încăpătoare, pînă se înmoaie.

7. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă în cratiță fasolea și aproximativ 600-700 de ml. din lichidul în care a fiert.

Desigur, ceapa se poate căli și în grăsimea lăsată de ceva costiță afumată prăjită, caz în care măâncarea nu ar mai fi de post, dar ar fi (cel puțin) la fel de delicioasă.

8. Se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii.

9. Dacă e nevoie, se completează cu lichid rămas de la fierberea fasolei, astfel încât să fie totul bine acoperit; se lasă să clocotească 3-4 minute.

Gatire la cuptor

10. Mâncarea se transferă într-un vas termorezistent – in cazul meu, in doua, pentru ca nu am niciunul suficient de incapator. Se adauga lichid ramas rezultat de la fierberea fasolei, atat cat sa pluteasca deasupra continutului mai dens cam de 2 cm. Se gusta sosul si se adauga putina sare. Sa nu fie atat de sarat cat v-ati dori, mancarea o sa mai scada si gustul ar putea fi exagerat. Adaugam si piper.

Se da la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Atata ar trebui sa dureze pana cand mancarea scade si la suprafata se formeaza o pelicula ce are tendinta sa se rumeneasca. Mancarea nu trebuie sa fie seaca, ci destul de suculenta. De aceea, recomand sa fie atent supravegheata ca sa nu ramana pe uscat.

Este o mancare de fasole delicioasa, nu are nevoie decat de ceva painica proaspata si muraturi, dar domnii (ca si domnul inimii mele :P ) ar putea prefera si un carnacior prajit, alaturi: